Raku stoken – Hoe werkt dat?

Raku stoken in een speciale Raku oven.

Raku stoken is een uniek keramisch bakproces waarbij een object zoals een beeld of vaas op zeer hoge temperatuur met vuur en rook een uniek uiterlijk krijgt. Raku stoken doe ik in een speciale Raku oven in mij atelier. Ben je benieuwd hoe Raku stoken werkt? Lees dan hieronder verder.

Bij het raku stoken ga ik als volgt te werk. Ik begin met het vormen van beelden of vazen in allerlei vormen. Daarvan bepaal ik de kleur en eventueel het patroon. Het object wordt tweemaal geglazuurd en moet een aantal weken gedroogd worden.

Nu begint het meest spectaculaire gedeelte. Het object gaat gebakken worden naar maar liefst 1000+ graden in een oven die gestookt wordt op gas. Dit betekend dat het object in het vuur wordt verwarmd. Als de oven op de 1000+ graden is, kijk ik door het gat in de deksel of de glazuur mooi gesmolten is.

Voorbeelden van Raku werken

Als het glazuur is gesmolten mag het deksel van de oven en haal ik het object direct met een grote tang uit de oven. Hierbij heb ik niet alleen handschoenen aan maar ook een leren schort en jas als bescherming tegen de enorme hitte. Het object gaat direct vanuit de oven in een metalen emmer waar zaagsel en stukken kranten in liggen. Door de hitte van het object gaat het zaagsel en de kranten gelijk branden, na een paar minuten sluit ik de emmer af met een deksel. Door de rook ontwikkeling die dan in de emmer ontstaat, worden de gedeeltes waar geen glazuur zit, mooi zwart. De geglazuurde gedeeltes worden gekleurd. Bij een glazuur met oxides ontstaat er zelfs een mooi patroon tijdens dit proces.

Bij bepaalde glazuren vormen zich barstjes waar de rook dan zijn weg vindt en je een heel apart effect krijgt. Nadat de rook weg is, gaat de deksel van de emmer en gaat het object in een bak water om af te koelen.

Raku stoken geeft telkens een uniek eindresultaat

Raku stoken is een keramisch bakproces wat al met al een heel werk is, maar altijd geweldig om te doen. Het is zo leuk om steeds weer verrast te worden wat er ontstaat na het het schoonmaken en poetsen van de objecten. De techniek is geschikt om beelden, vazen of schalen te maken, en daardoor zeer afwisselend. Ben je benieuwd naar mijn werk? Bekijk hier mijn Raku werken.